Till nyår finns ingen bättre förrätt än en klassisk räkcocktail med Rhode Islandsås. Den skall så klart vara hemmagjord, det är ett måste! Så att man verkligen får till dom rätta smakerna. Det är det som gör hela räkcocktailen!
Det bästa är att man kan förbereda den och ställa in den i kylen! Så praktiskt att kunna förbereda när det är mycket att fixa med!

En kavalkad av räkcoctail från lite olika tillfällen. Jag har en förkärlek för att sockra glasen! Det gör man så klart som man vill, men jag tycker att det blir så fint.



Nu kommer mitt recept på räkcocktail. Räkcoctail är inte bara gott utan också verkligen festligt att duka fram i höga glas! Mat handlar både om att det skall vara vackert att se på och underbart gott att äta! Hemligheten ligger i den hemmagjorda rhode islandsåsen.
Mitt recept är avsett för två personer men det är bara att dubblera det beroende på hur många ni blir.
Ingredienser till Klassisk Räkcocktail, 2 personer
400 gramräkor med skal (skalas så klart)
0,5 tärnad avokado
2 grön sparris lätt kokt och fint tärnad
4 cocktailtomater i fina klyftor (6-8 klyftor per cocktailtomat)
1 deciliter finstrimlad isbergssallad
2 små skivor citron till dekoration
2 msk fint hackad röd paprika
Dillkvist som dekoration
Spara några räkor till dekoration
Rhode Islandsås
0,5 dl majonnäs
3 msk sweet chilisås
1-2 stänk tabasco (ta det försiktigt här)
0,5-1 msk saft från färsk citron (smaka av)
Salt och peppar efter smak
Gör så här
- Tag två höga glas på fot att servera räkcoctailen i. Lägg ett salladsblad i botten på glaset som blir en vacker inramning och dekoration. Gärna så dom sticker upp lite grand ur glaset.
- Skala räkorna
- Spara några räkor till garnering
- Hacka och gör i ordning allt som skall finhackas.
- Blanda räkorna med finhackad isbergssallad, paprika, sparris, tomater i en skål så det blandas ordentligt.

Gör Rhode Islands såsen så här
Ta en lagom stor skål och tillsätt majonnäs, sweet chilisås och tabasco och blanda det ordentligt med t e x en liten gaffel. Tillsätt citronsaft och kryddor och smaka av och rör om ordentligt! Var noga med avsmakningen.
- Blanda sedan den färdiga dressingen väl med salladsblandningen
- Blanda i räkorna i såsen men spara några räkor till garneringen
- Fyll upp glasen med fyllningen och garnera med skivade cocktailtomater, dillkvist, räkor och en liten citronskiva!



Jag minns räkcocktail från när jag var ung när vi satt på uteserveringen på Avenyn i Göteborg och åt räkcocktail! Det var tider det! Roliga minnen. Nu är det snart nytt år igen och ett perfekt tillfälle att göra en vacker rakcocktail.