Marängsviss som Nyårsdessert! 3 kommentarer


Den absolut bästa desserten jag vet är i alla kategorier Marängsviss. Marängsviss som Nyårsdessert är ett måste hemma hos mig och det blir inte något undantag på nyårsafton 2022. En marängsviss behöver förberedas ett antal timmar innan servering och egentligen är det bara en fördel. Den godaste marängsvissen består av grädde, maränger, bananer och chokladsås. Konsten är att förbereda den i god tid så den hinner gotta till sig ordentligt.

Marängsviss som Nyårsdessert!

Här kommer mitt recept och min beskrivning hur jag gör Marängsviss!

Marängsviss

2 påsar maränger

5 dl grädde

Ohoj chokladsås

3-4 Skivade bananer

Så här gör du en Marängsviss:

Börja med att vispa grädden. Skiva därefter alla bananer.

Välj sedan ut ett vackert fat till din Marängsviss. Prova också så att fatet får plats i kylen innan du startar, för när du väl gjort Marängsvissen klar går den inte att flytta över.

Grunden är enkel du gör likadant i varje lager

Jag gör alltid min Marängsviss som en pyramid. Se till att chokladsåsen stått i kylen så att den är lite kall. Det gör att den inte rinner så mycket. Jag börjar att lägga maränger på hela tallriken i en rund ring. Därefter lägger jag cirka 1-2 matskedar grädde i mitten på den runda ringen, några bananskivor och sedan ringlar jag lite chokladsås som fungerar lite som klister. Därefter börjar jag med nästa lager och gör likadant på varje lager tills jag når toppen. Jag lägger bara grädde precis i mitten och jag försöker inte smeta ut den.

Man gör grunden så stor man vill ha den och beroende på hur många man är, och sedan bygger man marängsvissen som en pyramid. Jag vill poängtera att man behöver inte lägga mer grädde än 1-2 matskedar i mitten. Slutligen så täcker man hela pyramiden i grädde.

Lager för lager byggs upp på samma sätt till Marängsvissen.

Så på varje lager lägger jag lite grädde i mitten, några banaskivor och ringar chokladsås ovanpå. Sedan börjar jag med nästa lager och gör likadant hela vägen upp.

När jag kommit till toppen så täcker jag hela tornet i grädde!

Dekorerar hela tornet med bananer!

När jag dekorerat med alla bananer över hela tornet så börjar jag ringla chokladsås från toppen och ner till grunden! När den är klar så ser den ut så här!

Marängsviss som Nyårsdessert!

Avsluta med extra chokladsås på toppen

Jag brukar avsluta med att lägga lite chokladsås högst upp på toppen som sedan självmant får rinna ner när den står i kylen. Jag brukar göra marängsvissen vid lunchtid så att den skall hinna stå till sig och bli riktigt så där god. Den kommer sjunka ihop något i kylen och det är då den blir som godast!

Marängsviss till en kopp nybryggt espresso eller cappuccino. Det kan inte bli en bättre avslutning!

Varje nyår bjuder jag på samma dessert Marängsviss! Denna dessert är mitt signum! Något jag älskat sedan jag var barn och min mamma gjorde den! Sedan dess har den alltid varit min favorit!

Slutklämmen är att lägga en hög med chokladsås som sedan sakta rinner ner.

Den blir perfekt om man gör den minst 6 timmar innan servering så att den får ”gotta till sig” ordentligt. Om man inte låter Marängsvissen göra det så blir den inte alls lika god. Det beror på att då är fortfarande marängerna hårda och det är precis det dom inte skall vara!

Marängsviss tillsammans med en perfekt cappuccino eller espresso är nog en av de bästa njutningar jag vet! Självklart får även vovvarna smaka!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Marängsviss som Nyårsdessert!