Nu har jag bakat kardemummabullar några gånger de senaste veckorna för att förfina mitt recept. Så här kommer mitt recept på godaste kardemummabullarna. Jag har kommit fram till det som jag nu tycker bli bäst i form av jäninsgprocess, mängd med kardemumma och fyllningen. Men också det viktiga faktum vad man penslar bullarna med innan man sätter dom i ugnen och varför man gör det. Nu tycker jag själv att dom blev fantastiskt goda. Så här kommer mitt recept på bullar med kardemumma som blev väldigt goda!
Kardemummabullar, ca 25 st
5 dl standardmjölk
50 g jäst
150 gram smör
800 gram mjöl (varav ca 1 dl till utbak)
1 dl strösocker
1 msk kanel
1,5 matsked stötta kardemummakärnor
1 tsk salt
Fyllning
150 gram smör
1 dl brun farinsocker
1 msk stötta kardemummakärnor
1 msk ströbröd
Till Pensling
2 uppvispade ägg
0,5 dl råsocker
1 msk stötta kardemummakärnor
Sockerlag för pensling efter färdigbakade
2 dl vatten
1 dl socker
Gör degen så här
Börja med att sätt ugnen på 220 grader. Smula jästen i degbunken och värm mjölken till 37 grader. Häll i mjölken över jästen och se till att röra ut jästen noggrannt i mjölken. Tillsätt socker och alla kryddor och salt. Tillsätt det rumstempererade smöret i kuber och nästan allt mjölet. Låt bakmaskinen knåda degen ordentligt i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
Gör fyllningen
Tag rumstempererat smör, brunt farinsocker, ströbröd och kardemumma och arbeta samman ordentligt. Låt stå framme i rumstemperatur.
Utbakning
Mjöla bakbordet. Kavla ut degen i ca 40×60 cm. Bred på fyllningen jämnt över hela degen. Vik i hop den på längden och kavla ovanpå så att luftbubblor försvinner. Skär sedan 0,7-1 cm breda remsor och börja nysta dom som om du skulle nysta upp en tråd och gör så med 2-3 stycken remsor och se till att ändarna hela tiden hamnar på undersidan. Lägg nystan på en plåt och tryck till dom lite lätt så dom blir lite plattare.
Låt jästa under duk i 30 minuter.
Förbered för pensling
Blanda 0,5 dl rörsocker med 1 msk stött kardemumma.
Vispa upp två ägg lätt och pensla bullarna noggrannt. Det är äggen som gör att fyllningen stannar på insidan. Så låt er inte luras av kända bakbloggar som rekommenderar att man skall späda ut äggen med vatten. Det kommer resultera i att fyllningen rinner ut. Det är äggvitan som binder och gör ett ”skal” på bullarna. Strö sedan sockerblandningen på bullarna och sätt in i ugnen i ca 10-12 minuter (beroende på hur stora du gjort dom)
Sockerlag
Koka upp vatten och socker så att sockret löster sig. Dra av från plattan. När bullarna kommer ut ur ugnen och innan du tar dom av plåten så penla dom med sockerlag.
Söndag är väl en perfekt dag för lite bakning. Så härligt att ha lite goda bullar i frysen att bjuda på när man får besök.