Mitt recept på godaste kardemummabullarna!


Nu har jag bakat kardemummabullar några gånger de senaste veckorna för att förfina mitt recept. Så här kommer mitt recept på godaste kardemummabullarna. Jag har kommit fram till det som jag nu tycker bli bäst i form av jäninsgprocess, mängd med kardemumma och fyllningen. Men också det viktiga faktum vad man penslar bullarna med innan man sätter dom i ugnen och varför man gör det. Nu tycker jag själv att dom blev fantastiskt goda. Så här kommer mitt recept på bullar med kardemumma som blev väldigt goda!

Mitt recept på godaste kardemummabullarna!
Mitt recept på godaste kardemummabullarna!

Kardemummabullar, ca 25 st

5 dl standardmjölk

50 g jäst

150 gram smör

800 gram mjöl (varav ca 1 dl till utbak)

1 dl strösocker

1 msk kanel

1,5 matsked stötta kardemummakärnor

1 tsk salt

Fyllning

150 gram smör

1 dl brun farinsocker

1 msk stötta kardemummakärnor

1 msk ströbröd

Till Pensling

2 uppvispade ägg

0,5 dl råsocker

1 msk stötta kardemummakärnor

Sockerlag för pensling efter färdigbakade

2 dl vatten

1 dl socker

Gör degen så här

Börja med att sätt ugnen på 220 grader. Smula jästen i degbunken och värm mjölken till 37 grader. Häll i mjölken över jästen och se till att röra ut jästen noggrannt i mjölken. Tillsätt socker och alla kryddor och salt. Tillsätt det rumstempererade smöret i kuber och nästan allt mjölet. Låt bakmaskinen knåda degen ordentligt i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.

Gör fyllningen

Tag rumstempererat smör, brunt farinsocker, ströbröd och kardemumma och arbeta samman ordentligt. Låt stå framme i rumstemperatur.

Fyllning till kardemummabular

Utbakning

Mjöla bakbordet. Kavla ut degen i ca 40×60 cm. Bred på fyllningen jämnt över hela degen. Vik i hop den på längden och kavla ovanpå så att luftbubblor försvinner. Skär sedan 0,7-1 cm breda remsor och börja nysta dom som om du skulle nysta upp en tråd och gör så med 2-3 stycken remsor och se till att ändarna hela tiden hamnar på undersidan. Lägg nystan på en plåt och tryck till dom lite lätt så dom blir lite plattare.

Låt jästa under duk i 30 minuter.

Förbered för pensling

Blanda 0,5 dl rörsocker med 1 msk stött kardemumma.

Vispa upp två ägg lätt och pensla bullarna noggrannt. Det är äggen som gör att fyllningen stannar på insidan. Så låt er inte luras av kända bakbloggar som rekommenderar att man skall späda ut äggen med vatten. Det kommer resultera i att fyllningen rinner ut. Det är äggvitan som binder och gör ett ”skal” på bullarna. Strö sedan sockerblandningen på bullarna och sätt in i ugnen i ca 10-12 minuter (beroende på hur stora du gjort dom)

Sockerlag

Koka upp vatten och socker så att sockret löster sig. Dra av från plattan. När bullarna kommer ut ur ugnen och innan du tar dom av plåten så penla dom med sockerlag.

Mitt recept på godaste kardemummabullarna!

Söndag är väl en perfekt dag för lite bakning. Så härligt att ha lite goda bullar i frysen att bjuda på när man får besök.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.