Nu har jag gjort en persikopaj med riven vit choklad. Så här kommer mitt recept! Första gången jag använder min avlånga pajform. Jag tyckte den passade bra just till denna paj med persikor. Persikorna kommer från mitt orangeri där jag har två träd fulla med mogna persikor just nu!
Gick ut och plockade färska persikor av träden! Vilken lyx!
Persikopaj med riven choklad
Ingredienser
Pajdeg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
4 msk vatten
Fyllning:
Persikor
100 gram smör
2 ägg
Rörsocker 0,5 dl
Vaniljsocker 2 tsk
200 gram mandelmassa
Vit choklad 50 gram
Gör din persikopaj så här
Rör rumsvarmt smör med vetemjöl och vatten. När degen gått i hop så lägg den i gladpack i kylen i minst en timma.
Kavla ut och klä pajformen med den kylda degen. Nagga degen i pajformen och sätt in den i kylen en stund. Sätt ugnen på 175. Sätt in pajskalet och förgrädda det i 175 grader i ca 10 minuter. Tag ut och låt svalna.
Skala och kärna ur persikor
Se efter hur många persikor du behöver för att fylla formen.
Tag sedan persikorna och skär ett kryss med kniven på ovan och undersidan. Sänk sedan ner persikorna i en kastrull med kokande vatten i 3 minuter.
Spola under kallt vatten. Därefter lossnar både skal och kärna enkelt. Gör en snitt runt om persikan och dela den i två halvor. Tag ut kärnan. Nu har du färdiga persikohalvor för att lägga i pajen när du kommit så långt. Lägg dom att svalna så länge.
Fyllning till persikopaj
Vispa smör och ägg till en smet. Riv mandelmassan grovt. Rör ned den rivna mandelmassan. Häll i rörsocker och vaniljsocker och vispa till en jämn smet.
Riv den vita chokladen fint.
Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen. Lägg de halverade persikorna på degen och tryck till dom lite lätt. Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter. När den börjar få färg och är nästan klar i ugnen så tag ut pajen och strö över den vita rivna chokladen. Grädda i ca 5 minuter till.
Servera med fördel med en kula vaniljglass eller grädde eller varför inte både och! Självklart går vaniljsås lika bra.
Nu kommer jag bli omåttligt populär hos någon jag känner!