Quiche Lorraine och fröknäcke! 1 kommentar


Nu i tider när vi skall komma i form så är maten viktigare än någonsin. Jag kan inte äta mat jag inte tycker är god och det gäller bara att komma på rätter som man tycker om och som tål att upprepas under tiden man experimenterar med nya rätter.

En klassiker hos mig är Quiche Lorraine och när jag gjort en paj så tar en pajbit i storleken av 1/8 del när jag äter. Jag äter den med en stor sallad till. Perfekt! Tänk på att du skall inte äta tills du blir mätt. Det gjorde vi när vi levde långt tillbaka i tiden när man inte visste när man skulle få mat nästa gång. Nu behöver vi mat regelbundet för att hålla blodsocker på en bra nivå. Mat har vi! Så vi behöver inte oroa oss för det momentet och det är inte så att vi måste ut och jaga heller för att få mat på bordet. Ett nytt sätt att tänka för en del av oss, inkluderat mig själv!

Så här kommer receptet på min underbara Quiche Lorraine och fröknäcke!


Pajskal

4,5 dl mjöl

185 gram smör

6 msk vatten

Fyllning

400 gram broccoli-buketter

1 dl Kärnfria skivade gröna oliver

1/2-1 gul lök

1 dl Soltorkade tomater i olja

Äggstanning

4 ägg

2 dl mjölk

2 dl grädde

4 dl riven ost

Salt och peppar efter smak

Blanda alla ingredienser till en fin deg och sätt den i kylen under ca 1 timma. Tryck ut eller kavla degen till skalet för pajformen som är ca 30-35 cm i diameter, nagga hela pajskalet med en gaffel och sätt in den i kylen i 15-20 minuter. Därefter förgräddar du skalet i 15-20 minuter i 200 grader.

Under tiden kokar du broccoli-buketter i lättsaltat vatten (om de är frusna så koka max i 5 minuter så dom blir lite mjuka) häll av vattnet och låt dom stå i durkslaget och rinna av.

Låt det soltorkade tomaterna i olja rinna av och hacka dom i små bitar. Gör samma sak med de gröna och svarta oliverna. Skiva löken smått.

Förbered äggstanningen och vispa ihop ägg, mjölk, grädde och riven ost. Salta och peppra efter smak

När du förgräddat skalet så börjar du med att lägga i den avrunna broccolin, därefter lägger du i både gröna och svarta oliver, all lök och de hackade soltorkade tomaterna. Häll sedan över äggstanningen och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30-45 minuter. Lite beroende på hur djup form du har. Om den blir brun ovanpå innan den är riktigt klar så lägg bara över en bit folie.

Jag brukar alltid peta lite med en gaffel i äggstanningen så att det som ännu inte stelnat kommer upp till ytan!

Att göra ett underbart fröknäcke till är perfekt!

Jag blandar alla frön jag vill ha med en matsked fiberhusk (kan du köpa i påsar i välsorterade matbutiker).

Fröknäcke

3 dl frön av olika sort

2,5 dl kokande vatten

1 msk fiberhusk

2 msk rapsolja

När jag blandat alla ingredienser så får det få svälla i ca 10 minuter. Sedan häller jag upp alltsammans på en plåt med bakblåtspapper och sedan tar jag ett annat bakplåtspapper och lägger ovanpå och trycker på så sätt ut smeten i den form och tjocklek jag vill ha. När halva tiden gått i ugnen så tar jag ut plåten och skär så som jag sedan vill bryta bödet då är det enkelt och blir snyggt!

Grädda brödet i 175 grader i 40 minuter men glöm som sagt inte att ta ut det efter halva tiden och skär skåror i det så det är lätt att bryta till snygga bröd.

 

Hoppas ni har en fin söndag. Detta är perfekt att ha i flera dagar eller varva med något annat du förberett.

Själv har jag även gjort Italienska nötfärsbiffar med soltorkade tomater och basilika. Det äter jag tillsammans med wokade eller lättkokta Haricots Verts och fetaost i olja med kryddor. Receptet hittar ni HÄR

Så nu har jag mat för några luncher i veckan samt ett par middagar! Perfekt när man skall ut och promenera när man kommer hem sent från jobbet! Full speed!


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Quiche Lorraine och fröknäcke!