Recept på nyttigt och gott fröknäcke!


När jag tränar och sätter upp mål är en av de första sakerna jag gör är att hitta nyttiga mellanmål. Så här kommer mitt recept på nyttigt och gott fröknäcke när suget blir förstort. Dessutom men få ingredienser och alla är enkla att hitta i affären.

Recept på nyttigt och gott fröknäcke när suget blir för stort!
Recept på nyttigt och gott fröknäcke!

Jag vet av erfarenhet att sådan dagar kommer när man blir sugen mellan måltider och då vill jag vara förberedd. Allting man köper färdigt i affären är fyllt med olika typer av konserverings och E-ämnen som jag vill undvika. Jag föredrar salt framför sött när jag blir sugen och det finns inget godare än fröknäcke med havssalt.

Mitt fröknäcke är jätte-enkelt att göra. Man rör bara ihop alla fröer med mjöl, vatten och rapsolja och trycker sedan ut på en plåt! Jag bakar fröknäcke varannan vecka. Fröknäcke är det mest ultimata mellanmål jag kan tipsa er om. Jag förvarar mitt fröknäcke i en stor glasburk med glaslock på köksbänken.

Det finns inget köpebröd som matchar detta fröknäcke. Här nedan ser ni hur man gör steg-för steg. Jag lägger också på flingsalt på det utbakade fröknäcket precis innan jag sätter fröknäcket i ugnen.

Fröknäcke innehåller bra råvaror och är utan några som helst konserveringsmedel. När man köper fröer så räcker en påse till väldigt många omgångar. Man kan även ha linfrön i men då måste man vara medveten om att de har en liten laxerande effekt. Vill du ha linfrön så byter du bara ut något annat frö och ersätter med linfrön med 0,5 deciliter.

Recept fröknäcke

2,5 dl pumpakärnor

2,5 dl solrosfrön

2 dl sesamfrön

4 dl durum vetemjöl

1 dl rapsolja

4 dl hett vatten

Havssalt efter smak efter utbak

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader om du har en vanlig ugn. Om du har en varmluftsugn så sätter du den på 135 grader. Om du har varmluftsugn kan du sätta in alla plåtar samtdigt. Jag brukar byta plats på dom några gånger under bakningen. Om du har en vanlig ugn sätter du den på 150 grader och sätter in en plåt i taget. I varmluftsugn brukar jag byta plats på plåtarna 3 gånger och det tar 70 minuter totalt i ugnen.

Mät upp alla frön i en bunke och tillsägg Durumvete. Rör ihop alltsammans så det blandar sig väl. Tillsätt vatten och sist rapsolja och rör i hop alltsammans väl så att det blandar sig och blir en fin deg.

Dela degen i tre lika stora delar och lägg varje del på ett bakplåtspapper.

Tag ytterligare ett bakplåspapper per deg och lägger ovanpå. Tryck först ut den med händerna ovanpå bakplåtspappret och ta sedan en kavel till hjälp att trycka ut det i hörn och kanter.

Gör på samma sätt med varje deg och ta ett nytt bakplåtspapper till varje plåt och lägg ovanpå degen och använd kaveln att trycka/pressa (inte kavla) ut degen så den täcker hela pappret. Ta bort det översta bakplåtspappret och släng det och ta en kniv och skåra ut lagom stora rutor på bröden. Jag brukar dela en plåt så det blir 4 rader och sedan dela varje rad i fyra delar. Det ger 16 bitar per plåt!

Här ser du hur jag har skårat ut bröden i lagom stora bitar.

Strö havssalt över innan du sätter in i ugnen

Strö sedan havssalt över och tryck till det lätt med handen. Jag trycker lätt med handen så att havssaltet skall fastna på ytan. Jag brukar hälla upp lite flingsalt i en skål när jag skall strö över. Salta med försiktighet så det inte blir för salt.

En plåt nybakad fröknäcke

Det finns tillfällen när jag glömt att skåra bröden och då är det bara att bryta isär det. Fröknäcket blir naturligtvis lika gott ändå men det blir väldigt fint när man skårar dom och det ser väldigt proffsigt ut.

Förvaring

När fröknäcket är klart så lägger jag upp det på galler för att svalna och bryter isär det i dom bitar du skårat Förvara i glasburk (eller någon annan typ av burk) Jag har köpt denna glasburk på IKEA.

Recept på nyttigt och gott fröknäcke när suget blir för stort!

Hoppas du gillar mitt recept! Fröknäcke är ett perfekt mellanmål och smör behövs absolut inte. Prova med färska gurkskivor på, ett skivat kokt ägg fördelat på 2 fröknäcke, skivad potatis med en klick kaviar i mitten på varje potatis eller varför inte en halv skivad avokado.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.