Recept på saftigaste morotskakan 1 kommentar


Nu när det snart är påsk så passar det utmärkt att baka en morotskaka. Morotskaka går med fördel att frysa precis som dom flesta kakor. Jag gjorde dessutom små morötter av marsipan för att skoja till det lite och göra det fint!

Saftig morotskaka, ca 16 bitar

4 ägg

3,5 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1,5 tesked malen ingefär

2 dl rapsolja

5 dl fint rivna morötter (det är viktig att riva dom fint för att då blir det saftigare)

Forsting till morotskaka

100 gram smör

200 gram philadelphia

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Skalet av en halv citron

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och strösocker så att det blir vitt. Blanda under tiden de torra ingredienserna i ett kärl. Riv morötterna fint. Jag använde den minsta ytan på rivjärnet där det fortfarande är på den stora ytan, meningen med detta är att kakan skall bli saftig och grovriver man morötter så förlorar den sin saftighet. Så man kan säga att detta är en av hemligheterna för att få kakan riktigt saftig.

Klä en form ca 23×23 cm med bakplåtspapper. Stjälp upp smeten i formen och ställ in i ugnen i ca 50-60 mintuer. Känn med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den.

Frostingen

Säkerställa att både philadelphiaosten och smöret är rumsvarma så blir det lättare att göra en fin glasyr utan några klumpar. Lägg smöret i en bunke och rör det riktigt mjukt. Tillsätt vaniljsockret och rivet skal av citron. Lägg därefter i philadephiaosten och rör till en jämn fin smet. Sikta florsockret med en sil innan du rör ner det i smeten. När du fått en jämn smet så vispa upp den med en elvisp i några minuter så det blir riktigt luftig och fin.

Bred sedan frostingen på kakan när den svalnat och ställ gärna in den i kylen en stund innan du skär av den.

Jag gjorde små egentillverkade morötter på varje bit av morotskaka. Jag köpte färdig marsipan men mitt tips är att göra detta innan du börjar baka kakan. Annars är risken att kakan försvinner innan du hinner dekorera den! 🙂

Dom vita ser ut som palsternackor. Det var efter det jag tog röd och gul karamellfärg för att få fram den oranga. Dom vita blev rätt så kul ändå!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

En tanke om “Recept på saftigaste morotskakan

  • pretty Inläggsförfattare

    Hej Alexandra,
    Vad glad du gör mig!! Så roligt att höra att du gillar recepten! Det är så roligt att vara i köket och pyssla!
    Önskar dig en glad Påsk och ta hand om dig och din familj!!
    //Kram
    Berith