I dag tänke jag ge er ett enkelt recept på världens godaste kola- och chokladgrottor. Superenkla att göra och om möjligt ännu godare än enkla! Gillar man hallongrottor så kommer man älska detta.


Detta är en perfekt kaka till en kopp kaffe! Förvaras bäst i kylen! Kakorna tar kanske 30 minuter att baka. När du lagt på chokladen kan du ställa in dom direkt i kylen och sätta på kaffet!
Världens godaste Kola- och Chokladgrottor
125 gram smör
1,5 tsk vanlijsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl Farinsocker
1 dl Strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 ägg
0,5 tsk salt
Flingsalt till dekor
Fyllning
Dulche de Leche (Karamelliserad mjölk på burk)
100 gram 70% choklad
Flingsalt som dekor
Gör så här
Börja med att ta fram smör så att det blir rumsvarmt. Blanda smör, socker och farinsocker till en smet i en matberedare med degblandaren.


Byt därefter degblandare till visp i matberedaren. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör om ordentligt så att det fördelar sig jämt i smeten.

Tillsätt sedan ägget så att degen precis går ihop. Tillsätt därefter vetemjöl och gör samma sak.

Jag använder aluminiumformar från Toppits med 30 st/ förpackning. Rulla 14 bollar av degen ovan. Lägg sedan en boll i varje aluminiumform och sätt in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills dom fått lite färg.


Låt sedan kakorna svalna i 5 minuter på plåten och tryck sedan ner varje kaka med t e x ett mått för en matsked så att det får en fördjupning.



Fyll fördjupningen nästan ända upp till kanten på kakan med Dulce de Leche. Låt därefter kakorna svalna helt.


Smält mörk choklad och täck all kola med så att bara själva kanten på kakan syns! Nu är dina Kola- och Chokladgrottor klara. Toppa med flingsalt och ställ in dom i kylen och sätt på en kopp kaffe och njut i eftermiddag.

Ställ in dom i kylen eller frysen om du vill att dom skall stelna snabbt. Sedan är det bara att provsmaka!

Ni måste prova att göra dessa! Dom blir så goda! Dom kan med fördel förvaras i kylen under åtminstone 1,5 månad. Perfekt att ha att bjuda på!
Kan inte hitta nåt mjöl i receptet
Hej Marie,
Tack för detta. Det skall vara 3,5 dl. Jag har nu uppdaterat receptet! 🙂
Stort tack till dig för att du skrev en rad till mig!!
MVH
Berith
Hej Cilla,
Ett fel hade smugit sig in tyvärr. Har lagt till ett ägg och det skall inte vara någon smör i chokladen man smälter. Tanken är att den skall vara ett tunt lager med lite hårdare yta.
MVH
Berith