Gör din egen färsksaltade gurka superenkelt!


Jag uppmanar verkligen alla att pröva detta recept, att göra din egen färsksaltade gurka superenkelt. Även om du inte odlar gurka själv. Köp då istället färska gurkor i grönsaksdisken. Det går utmärkt att göra av alldeles vanliga slanggurkor så klart. De flesta tror att det är krångligt och tar tid att göra färsksaltad gurka, men allt du behöver är gurka, dill, salt och en plastpåse. Om du gör som jag tipsar så kommer du få världens godaste saltgurka.

Färsksaltad gurka kan var bland det godaste som finns!

Tänk att sedan bre en smörgås och lägga på skivad färsksaltad gurka som man själv gjort. Helst med leverpastej tycker jag, men gurkan är god som den är. Saltgurkan är dock minst lika god på mitt fröknäcke som du hittar recept på HÄR

Det går utmärkt att använda helt vanlig slanggurka. Om man som jag odlar gurka själv så tar jag självklart mina egna västeråsgurkor så här års. Vid andra årstider så använder jag alltid slanggruka. Då delar du bara gurkan i 3-4 bitar och gör på samma sätt.

Jag har mitt ursprung från Mariestad,och när jag växte upp så fanns det alltid färsksaltad gurka att köpa i mataffären. När jag sedan flyttade till Göteborg så letade jag halvt ihjäl mig efter någonstans att köpa färsksaltad gurka. Jag insåg ganska snart att i Göteborg så finns den bara vanlig inlagd gurka, och det är inte ens hälften så gott. Därför beslöt jag mig för att göra min egen färsksaltade gurka.

Gör din egen färsksaltade gurka

Gurka (antingen en slanggurka i bitar eller 3-6 västeråsgurkor)

2 tsk Salt

2 Dillkvistar

Val av gurksort

Antingen tar man en helt vanlig slangurka man köpt i affären och delar i 3-4 delar. På sommaren så kan man köpa västeråsgurka i lösvikt där man handlar grönsaker. Det går så klart precis lika bra med helt vanlig slanggruka, det blir ingen smakskillnad. Vintertid köper jag alltid slanggurka och gör färsksaltad gurka av! Så gott med en smak av sommaren mitt i vintern!

Man tar gurkorna eller bitar av slanggurka och lägger ner dom i en helt vanlig plastpåse.

Lägg ner gurkorna i en vanlig plastpåse!

Lägg ner dillkvistarna och tillsätt 2 tsk salt. Knyt igen påsen och lägger den i en djup tallrik i kylen. Varje gång du öppnar kylen så vänder du på påsen. Efter två dagar har du världens godaste färsksaltade gurka!

Det som händer när du stoppar gurkorna i kylen, tillsammans med dill och salt, är att saltet gör att vattnet dras ur gurkorna och de tar smak av salt och dill. När dom sedan saltat klart efter 2 dagar så lägger du bara gurkorna i en ny plastpåse för förvaring.

Skiva sedan din färsksaltade gurka och lägg på smörgåsen! Du kommer tacka mig! Pefekt på en leverpastejsmörgårs om du frågar mig! Annars är den saltgurkan precis lika god som den är!

Ha en fin fortsatt dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.