Världens bästa jordgubbstårta till midsommar!


Midsommar närmar sig med stormsteg och jag gillar att tänka ut i förväg vad som skall fixas inför en högtid. Midsommar är nog min absoluta favorit högtid! Jag tycker den är så himla mysig med att fixa och ordna hemma. Plocka blommor och sätta i vaser och göra fint. Sedan finns det en sak som överträffar allt på midsommar och det är den klassiska jordgubbstårtan. Utan den blir det ingen midsommar enligt mig!

Jag har gjort en likadan jordgubbstårta i alla år så länge jag kan minnas. På midsommar är det jag som vill göra tårtan för enligt min mening skall tårtan bara bestå av jordgubbar, sockerkaksbotten och grädde, och inget annat. Inga lager av vaniljkräm eller banan eller andra frukter, ingen mousse eller annat. Utan bara mosade jordgubbar som saftar sig så gott mellan lagren. Även när jag bodde hemma gjorde jag denna jordgubbstårta och har gjort den varje år på midsommar sedan säkert långt över 30 år tillbaka i tiden och det får man väl ändå kalla en tradition!

Jag brukar baka det mesta men på midsommar brukar jag faktiskt köpa en tårtbotten för det är så mycket annat som skall ordnas. Det går så klart lika bra att baka eller köpa det väljer man så klart själv.

Jag börjar med att rensa och tvätta alla jordgubbar noggrannt. I år är det ännu viktigare än annars att tvätta dom om man inte plockat dom själv!

Under tiden jag tvättar dom så delar jag upp dom i olika fat vad som skall mosas och vilka som går till dekoration.

Lager av jordgubbar

Jag lägger sedan isär alla bottnar och vänder den översta upp och ner för att sedan lägga på lite mosade jordgubbar där så att den suger åt sig ordentligt! Det gäller bara att inte göra det alltför tidigt så man inte kan vända på den sedan för att den går sönder. När jag gjort detta så sätter jag snabbt igång med de övriga. För mig går det åt ca 3 liter jordgubbar för en tårta.

Jag lägger upp lagom många jordgubbar för ett lager och mosar jordgubbar åt ett lager åt gången, sockrar och smakar av. Det får inte vara för mycket socker för då tar det bort det lite syrliga! Det skall vara perfekt!

Hög tårta om man är många

Tips om man är många är att köpa 2 tårtbottnar och göra dubbelt så hög tårta (det går självklart åt mer jordgubbar). Varje bit blir väldigt maffig då och även tårtan så klart!

IMG_5837

För att lagren med jordgubbar skall bli perfekt, så tar jag ca 1 msk socker per lager. Smakar av så det är lagom sött och fortfarande lite syrligt. Brer på ordentligt ut i kanterna och brer sedan på 2 msk vispad grädde på varje lager. Sedan gör jag om proceduren tills jag kommer till det översta lagret.

Jag gör så med varje lager och gör samma procedur även när jag vänt på det översta locket. Då får jag vara försiktig när jag lägger på grädden så att inte jordgubbarna lyser igenom! Jag täcker hela tårtan med grädde och har sparat den största jordgubben till mitten.

Jag dekorerar min midsommar tårta traditionellt med skurna jordgubbar som jag lagt undan i lagom storlek och alla ändarna kan man säga hamnar runt om kanten på själva tårtan så att inget går till spillo! Det som blir över äter jag upp!

IMG_5841

Att få jordgubbstårta till fika på midsommarafton skulle jag säga är en av höjdpunkterna!

En midsommarafton utan jordgubbstårta är helt otänkbart för mig. Jag gör tårtan på förmiddagen då blir den perfekt lagom till eftermiddagsfika!

Jag tänkte göra lite sådana här inlägg fram till midsommar med tips på det nödvändigaste, och i min enkla värld så är jordgubbstårtan det godaste och viktigaste. Bara jordgubbar blir den bästa jordgubbstårtan och jag lovar er att den kommer ta slut innan ni hinner blinka!

Hoppas ni gillar mina tips! Så jordgubbstårta med bara jordgubbar det är det som gäller till midsommar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.