Nu skall ni få ett recept som ni sent skall glömma! Detta är nog en av dom absolut godaste kakor som jag bakat på senare tid. Denna har jag funderat på att pröva ett tag. Världens finaste och godaste blåbärscheesecake. Lite glasyr över kakan när den är klar gör susen både för utseende och smak. Jag blir sugen bara jag ser bilden på denna kaka. Jag har nämligen hela frysen full med blåbär som jag plockade i somras. Så nu kan jag göra massor med blåbärscheesecake i sommar.

Recept på Blåbärscheescake
8 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
0,8 dl farinsocker
Zest från en citron
0,8 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 gram smör (skär smöret i små kuber)
2 ägg
Fyllning till Blåbärscheescake
230 gram Mascarpone
230 gram Cream Cheese
1,75 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl blåbär (frysta blåbär är perfekt och låt dom inte tina innan)
Glasyr
2 dl siktat florsocker
1 tsk citronsaft
1 msk vatten
Gör så här
Börja med att sätta ungen på 175 grader. Tag en form som är ca 23 cm i diameter och använd en form med löstagbar botten. Smält lite smör och pensla insidan av formen.
Smuldegen gör du så här
Mät upp alla torra ingredienser till smuldegen. Blanda de torra ingredienserna väl. Tillsätt även zest som är det rivna skalet av en citron. Tillsätt därefter smöret i små kuber och arbeta tills allt smör är inarbetat, det går utmärkt att använda en matberedare men också en sked om man hellre vill det. När allting är blandat så tillsätter du du två ägg och blandar tills det blir en smuldeg. Om det inte ritkigt vill gå ihop så använd händerna och krama ihop det.

Arbeta den gärna med händerna så att den går i hop fint!

Tag nu 2/3 av smuldegen och klä in formen med den löstagbara botten. Klä upp längs väggarna på formen ungerfär till hälften eller ca 3 cm upp. Ställ in formen och smuldegen i kylen.
Fyllning till blåbärscheescake
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mascarpone och creme cheese och vispa några varv. Tillsätt därefter äggen och blanda till en jämn smet.

Fyll kakan med smeten och blåbär
Nu tar du ut formen och resterande del av smuldegen ur kylen. Häll hälften av fyllningen i formen. Tag därefter 1,5 dl av blåbären och stö ett jämt lager över smeten. Tillsätt sedan resteradnde smet och strö de resterande blåbären över smeten. Därefter strör du ut smuldegen som du har kvar i ett jämt lager över kakan.

Sedan toppar du med smuldegen och sätter in den i ungen
Sätt in i ugnen och låt den stå där i 60-75 minuter. Den skall bli gyllenbrun på ovansidan om det får färg för fort så lägger du bara en folie över. Kakan är klar när bakstickan blir torr. Jag brukar prova med en tandpetare eller en vanlig baksticka.
Glasyren
Sikta ner florsocker i en bunke och tillsätt 1 dl vatten och 1 tsk citronsaft. Rör bara ihop den till en jämn smet och när kakan svalnat så häll försiktigt ut glayren tvärs över, fram och tillbaka så den får ränder!
Glasyren kan man självkklart utesluta, men det blir väldigt fint och gott.

Hoppas ni gillar mitt recept. Själv skall jag bjuda på denna till kaffet i kväll!