Världens godaste laxpaj till midsommar gärna i portionsformar! 1 kommentar


Den närmsta veckan kommer jag tipsa er om lite goda saker till midsommarbordet. Jag tycker om att servera traditionell mat till midsommar. En av dessa traditioner är just laxpaj för mig. Det blir som en liten förrätt innan matjesill! Man kan sjävlklart välja om man vill göra en stor paj eller flera små och jag tänker ge er recept på portionspajer. Laxpajer i protionsform blir så fina och är också en vacker dekoration för det dukade bordet.

Laxpaj, 4 st

Finns massor av små söta former som är ugnsfasta portionsformar!

Pajskal

1,5 dl vetemjöl

75 gram smör

1 msk vatten

Fyllning

100-150 gram lax

3 stjälkar av lök (kan använda purjolök också)

Finhackad dill

Avokado (som dekoration som man skär i tunna skivor och lägger som en sol)

Ägg stanning

1 ägg

1 dl grädde

0,5 dl mjölk

0,5 dl riven ost

Salta och peppra och smaka av

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till pajskalet och gör en rund boll av den och lägg den i gladpack och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut pajdegen i formarna och nagga skalet med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter.

Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och hacka dillen. Fördela lax, purjolök och dill i det färdiggräddade skalet. Blanda samman ingredienserna för äggstanningen och häll stanningen över fyllningen.

Här har jag varierat dekorationen och istället tagit salladslökblast. Det väljer man så klart fritt. Bilden ovan kan ni se när jag dekorerat med avokado.

Om ni vill ha fina avodado så skär fina skivor av avokadon och lägg på som dekoration (som en sol). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Hoppas ni gillar mina små tips!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Världens godaste laxpaj till midsommar gärna i portionsformar!