Världens godaste rulltårtebakelser med mascarponekräm 1 kommentar


Till jul vill man ha något roligt på fikabordet och jag har tidigare tipsat om en helt vanlig tårta med dekoration av julinspirerat non-stop och marsipantomtar som ni hittar HÄR. Men här kommer alltså en variant eller kanske något man kan göra i mellandagarna på världens godaste rulltårtebakelser med mascarponekräm. Det finns många dagar mellan jul och nyår att ha bjudningar och göra fint för familj, vänner eller bara sig själv!

Här har jag bara skurit en bit som man sen dekorerar
Rulltårta med mascarponekräm

Hoppas ni gillar receptet. Detta är ett sådant recept på rulltårta som man bara måste pröva. Jag lovar att det kommer bli en favorit. Man kan med fördel göra den en eller ett par dagar innan för man kan ha den rullad i kylskåpet! Alltså perfekt inför förberedelser på jul. Den blir faktist godare om den får vila minst en dag.

Recept Rulltårta med Mascarponekräm

3 ägg 

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl maizena majsstärkelse

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk kardemumma

Mascarponekräm

3 dl vispgrädde

250 g mascarpone

1,5 dl lemon curd

1 citron både rivet skal och all saft.

Fyllning

2-3 dl Fysta hallon som du tinar och sedan trycker ner i mascarponekrämen på kakan.

  1. Vispa strösocker och ägg luftigt så det blir vitt.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienserna i en annan bunke eller kärl och blanda väl
  3. Sikta ner blandningen och blanda väl men försiktigt tills allt är väl blandat
  4. Häll upp smeten på en plåt med ett bakplåtspapper i botten
  5. Grädda kakan i 225 grader i ca 8-10 minuter
  6. Sockra kakan innan du stjälper upp den på bakplåtspapper och pensla pappret med kallt vatten så att pappret lossnar utan att kakan följer med.

För mascarponekrämen så börjar du riva skalet av en tvättad citron.

Rulltårta med mascarponekräm

Så här gör du mascarponekrämen

  1. Blanda mascarone, lemon curd, citronskal och saft i en skål
  2. Vispa grädden och ta sedan elvispen
  3. Ta elvispen och kör några varv även i mascarponekrämen så allt blandar sig väl och blir jämn och fin.
  4. Stjälp över mascarponekrämen i skålen med den vispade grädden och blandar väl med en slickepott eller sked.
  5. Ställ sedan krämen i kylen medans kakan svalnar då är det lättare att bre den över  kakan och den återfår sin fastare konsistens. (Spara ca 2 dl av krämen som du kan använda som dekorering vid servering.)
  6. Bred sedan krämen jämt över kakan och tryck ner alla hallon i krämen. Tänk på att inte ta för mycket kräm för då går det inte rulla ihop kakan.
  7. När du rullar kakan så kan du göra det även från kortsidan beroende på hur stora bakelser du vill ha. Ruller du från långsidan får du många mindre och rullar du från kortsidan får du färre och större. Rulla ihop kakan och lägg den med skarven neråt i sitt bakplåtspapper, trä en plastpåse (eller två, en från var ända) och låt den vila i kylen några timmar.
  8. Skär upp kakan i 3-5 cm tjocka bitar och garnera med lite av krämen och några hallon.

Jag använder alltid den överblivna krämen (man kan göra lite extra också) och dekorerar med och sedan på toppen blir det så klart en marsipantomte. Rulltårtan är precis lika god utan varesig dekoration eller extra kräm men det är roligt att göra det lilla extra. Så här ser den ut i genomskräning!

Voila!!! Detta kommer bli succe!!

Jag önskar er en fortsatt fin söndag och hoppas att detta kan bli en av alla härligheter ni vill servera på en av dagarna mellan jul och nyår. Rulltårtan blir bara bättre med minst en dag i kylen!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Världens godaste rulltårtebakelser med mascarponekräm