Gör din egen apelsinmarmelad 3 kommentarer


I dag tänkte jag tipsa er om hur man gör egen apelsinmarmelad med apelsin, citron och lime. Jag tycker att det är så roligt och tillfredsställande att göra sin egen marmelad! Att sedan ha en lite mysig semesterfrukost med egengjord marmelad det känns toppen. Detta receptet ger er knappt 2 liter färdig marmelad. Visst är det extra lyxigt om du kan göra din egen apelsinmarmelad.

Frukterna skall skäras i fina skivor

Apelsinmarmelad med citron och lime

3 apelsiner

1 citron

1 lime

0,5 liter vatten

3 tsk Citronsyra

2 kryddmått Natriumbensoat

Så här gör du

Börja med att tvätta citrusfrukterna under varmt vatten för att vara säker på att få dom rena. Jag använder en svamp med grön scotch brite för att få dom rena under riktigt varmt vatten.

Skär alla frukter i fyra klyftor och skär bort allt vitt då det annars ger en besk smak. Skär även bort ändan där citrusfrukten suittit fast på trädet. Lägg sedan i hop klyftorna två och två och skär sedan tunna skivor. Jag använder en vågtandad kniv för att inte trycka ut all fruktsaft.

Det vita måste bort då det annars ger en besk smak åt marmeladen. Även den lilla delen där frukten suttit fast på trädet skall bort.

Sedan lägger man ihop klyftorna som på bilden nedan för att sedan skära den i tunna skivor. Det gör det enkelt att greppa frukten också!

Skär gärna med en vågtandad kniv då den inte pressar ut saften på samma sätt.

Lägg alla frukter i en stor kastrull och häll på vattnet enligt receptet och koka sedan under lock i 45 minuter.

När 45 minuter gått så tillsätter du sockret och låter det koka under ytterligare 45 minuter men nu utan lock.

Att konservera och säkerställa att marmeladen blir fast

Blanda under tiden Citronsyra och Natriumbensoat med en matsked vatten för att lösa upp. Detta skall tillsättas när marmeladen är klar och alltså inte under kokning. Citronsyran hjälper fruktens pektin tillsammans med sockret så att marmeladen blir fast. Natrimbensoat är ett konsveringmedel för att motverka jäst och mögel.

Jag steriliserar mina glasburkar efter att jag diskat dom ordentligt i ungen. Jag sätter ugnen på 110 grader och ställer in dom i 10 minuter. Självklart utan gummipackningar om ni har sådana burkar. Sedan tar jag ut dom med en handduk och ser till att jag inte tar på insidan.

Fyll marmeladen på de väl rengjorda burkarna ända upp till kanten och förslut med lock omedelbart! Sedan tar det cirka 2 dagar innan marmeladen helt har stelnat!

Jag tycker det är fint att blanda burkar. Dom små använder jag på bordet och de stora när jag bakar. Att göra apelsinkaka till exempel!

Hoppas ni gillar mitt tips och självklart kan ni omsätta detta till vilken marmelad som helst


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Gör din egen apelsinmarmelad