Den absolut bästa efterrätten jag vet är i alla kategorier Marängsviss. Det måste bli nyårsdessert Marängsviss 2020. Detta gjorde vi hemma när jag var liten och jag har alltid älskat Marängsviss! Det finns väldigt få nyårsaftnar, när jag valt någon annan dessert är just Marängsviss. Det är så gott att den slår allt. En Marängsviss skall bestå av grädde och maränger, många gör den med glass men då är det inte en ”riktig marängsviss”.
Här kommer mitt recept och min beskrivning hur jag gör Marängsvissen!
Marängsviss
2 påsar maränger
5 dl grädde
Ohoj chokladsås
3-4 Bananer
Så här gör du en Marängsviss:
Börja med att vispa grädden. Skiva sedan alla bananer.
Välj sedan ut ett vacker fat till din Marängsviss. Prova också så fatet får plats i kylen innan du startar för när du väl gjort Marängsvissen klar går den inte att flytta över.
Grunden är enkel du gör likadant i varje lager
Jag gör alltid min Marängsviss som en pyramid. Se till att chokladsåsen stått i kylen så att den är lite kall. Det gör att den inte rinner så mycket. Jag börjar nerifrån och lägger maränger på hela tallriken i en rund ring. Därefter lägger jag cirka 1-2 matskedar grädde i mitten på den runda ringen, några bananskivor och sedan ringlar jag lite chokladsås som fungerar lite som klister. Därefter börjar jag med nästa lager och gör likadant på varje lager tills jag når toppen. Jag lägger bara grädde precis mitt i och jag försöker inte smeta ut den.
Man gör grunden så stor man vill ha den och sedan bygger man som en pyramid. Jag vill poängtera att man behöver inte lägga mer grädde än 1-2 matskedar i mitten. Sedan täcker man hela pyramiden i grädde så det behövs inte mer, och marängerna hinner smälta lite grand när den får stå, så detta blir pefekt!
Lager för lager byggs upp på samma sätt till Marängsvissen.
Så på varje lager lägger jag lite grädde i mitten, några banaskivor och ringar chokladsås ovanpå. Sedan börjar jag med nästa lager och gör likadant hela vägen upp.
När jag kommit till toppen så täcker jag hela tornet i grädde!
Dekorerar hela tornet med bananer!
När jag dekorerat med alla bananer över hela tornet så börjar jag ringla chokladsås från toppen och ner till grunden! När den är klar så ser den ut så här!
Jag brukar avsluta med att lägga lite chokladsås högst upp på toppen som sedan självmant får rinna ner när den står i kylen. Jag brukar göra marängsvissen vid lunch så att den skall hinna stå till sig och bli riktigt så där god. Den kommer skjunka ihop något i kylen och det är då den blir som godast!
Marängsviss till en kopp nybryggt espresso eller cappuccino. Det kan inte bli en bättre avslutning!
Pingback: I dag blir det mys-race för hela slanten! - pretty home blog