Vad jag skall ha på mitt julbord 3 kommentarer


Vi har alla olika saker som vi tycker är viktiga på julbordet. För mig är det grynkorv. Jag har förstått att det inte är så många som tycker om det men grynkorv är bland det godaste jag vet. Jag har till och med lyckats med konststycket att få en skåning att tycka om det. Inte illa. I dag tänkte jag skriva lite om vad jag skall ha på mitt julbord för att kanske inspirera eller för man helt enkelt är nyfiken på vad andra äter.

Sillbord

Hemma hos oss har vi sillbord och det består av oftast av tre olika sorters sill. Det blir absolut alltid Senapssill, sedan en sort som heter Björlanda sill, Skagen sill och om det blir en fjärde så är det Löksill. Vi har alltid ägghalvor och vi brukar göra både med kaviar och lyxräkröra. Det måste också finnas gravad lax och gravlaxsås. Gärna med lite färskskalade räkor till och det blir fint att dekorera med också!

julbord
Del av julbord hos mig förra året

Laxpaj är ett måste på sillbordet

Jag gör alltid små portionspajer med rökt lax som är gudomliga. Anledningen till att jag oftast gör portionspajer är att jag tycker det är både fint och praktiskt. Självklart gör jag i bland en enda stor paj om det är många som skall äta. Portionspajer blir dessutom perfekt att värma i microvågsungen dagen efter om det blir över.

laxpaj
Laxpajer i portionsskålar är perfekt på sillbordet

Utöver laxpaj så blir det så klart en Janssons Frestelse som hör hemma på sillbordet. Ni har säkert hört att det är ont om ansjovis i år. Tur att man är en bunkrare av rang och redan hade två burkar i kylen. När jag tittade hos min lokala mataffär så var det helt rensat på ansjovis!

Rödbetssallad har jag också alltid på julbordet men den köper jag oftas beroende på tid och lust. Annars är det så klart roligt att göra det mesta själv. Men det är bara om man har tid. Att stressa för att göra all mat själv det finns ingen anledning. Man gör det som man tycker är roligt helt enkelt!

På mitt julbord

Julskinkan har så klart en central plats på vårt julbord. Hemmagjorda köttbullar, grillade revben som jag själv marinerar och grillar. Jag lägger revbenen i marinad i minst två dagar innan julafton. Det gör att dom blir så fantastiskt goda och självklart kokar jag dom innan jag lägger dom i marinad vilket gör att dom blir precis så där otroligt möra som man får på restaurang. Hemma hos mig serverades det alltid tjocka revben men jag gör tunna för jag tycker det är godare.

Dopp i gryta

Hemma hos min familj så äter vi dopp i gryta och jag tycker väldigt mycket om det, men har hoppat över det dom senaste åren och det blir nog så även i år. Sedan blir det förstås prinskorvar och viktigaste av allt grynkorv som jag nämde redan i inledningen. Den kokas strax innan den skall ätas.

Rödkål som man gör själv blir gudomlig

Jag har tänkt att göra egen rödkål som jag steker med rivet äpple och sedan kokar ihop med sirap, äppelvinäger, nejlikor och lagerblad och sedan avslutar med salt och peppar. Mums! Dessutom väldigt vackert. Sedan har jag alltid brysselkål på julbordet. Grönkål är fint att dekorera med men jag hade funderingar på att göra en sallad sallad med grönkål, men jag tror helt enkelt det blir för mycket mat.

Lutfisk hör defintivt till julen

Jag kommer från en familj där vi alltid äter lutfisk till jul, men eftersom vi ÄLSKAR lutfisk så äter vi alltid det som tradition på juldagen! Detta för att man verkligen skall få njuta av bara och endast lutfisk. Till och med detta har jag lyckats få Stefan att älska. För det handlar om hur man tillagar och äter det. Jag vetått att det är många som inte för den som inte förstått hemligheten.

Det var lite om hur mitt julbord kommer se ut. Nu tänkte jag enligt tradition ge er receptet på delar av just mitt julbord

Min tanke är att jag delar recept på bloggen på kvällarna och det är är bland annat det jag tänkte dela med mig av utöver vanliga inlägg. Recept på grillade revben blir först ut senare i kväll! Sedan kommer några exempel här;

Janssons Frestelse, Rödkål, Laxpaj, Köttbullar som man kan göra i förväg och frysa in. Rödbetssallad, lutfisk, Grilljerad skinka och rulltårta med mascarponekräm som man med fördel kan göra i förväg inför julafton

Jag kanske kommer på något mer jag vill lägga ut förutom detta men jag kommer alltså lägga ut ett inlägg på morgonen som inte är ett recept och sedan ett recept på kvällen för att ni skall få ta del av om ni är nyfikna på hur jag gör.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Vad jag skall ha på mitt julbord

 • Anna

  Tack för att du så generöst delar med dig av delar av din vardag/helg. Jag uppskattar ffa dina inlägg om vikt, kost och klimakteriet men inspireras självfallet även av din matlagning, trädgård och inredningsstil! Det är en bra mix (även om jag på senare tid saknat dina uppföljningar av vikt/kost) och jag är tacksam att få följa dig i med- och motgång (det är ju så livet är). Jag kämpar också med (eller eg mot) klimkateriehormonerna, eller iaf nedtrappningen/avsaknaden av desamma.
  Jag tycker dina julinlägg är toppen och jag går in o läser din blogg varje dag så här i juletider. Ett extra plus i kanten ger jag för de tydliga beskrivningarna i dina recept.
  En riktigt god jul och ett ännu bättre 2022 önskar jag dig, och all lycka till med din kommande ögonop!

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Anna,
   Först av allt! Stort tack för din otroligt fina kommentar. Du kan inte ana hur glad du gör mig!
   Det stämmer att det har varit lite tunt med uppföljning på vikt/kost och det beror på att jag försöker själv hitta en bra balans just nu. Men kanske skall jag skriva även om den. För precis som du säger så har vi alla upp- och nedgångar.
   Så roligt att läsa en så positiv kommentar, det ger mig mycket energi skall du veta, och hoppas jag kan ge en bråkdel tillbaka till dig!

   En fantastisk God Jul till dig också och ett underbart 2022 ser vi fram emot! Tack för lyckönskningarna med operationen också!

   Stor Kram
   //Berith